Feruna

Vergeten Twentse Germaanse vruchtbaarheidsgodin

Wordt lid van Het Feruna Genootschap tijdens Kunst in het Volkspark

A.s. zondag, eerste pinksterdag, kunt u tijdens Kunst in het Volkspark in Enschede lid worden van het vers opgerichte Feruna Genootschap. Bij de kraam van kunstenares Judith Schepers kunt u een object aanschaffen met daarop het teken van de vergeten vruchtbaarheidsgodin Feruna. Door de aanschaf van zo’n object helpt u de mythe van de Twentse godin uit de vergetelheid te halen en wordt u lid van Het Feruna Genootschap. Nieuwe leden ontvangen een certificaat.

Het Feruna Genootschap werd in mei 2011 opgericht door Judith Schepers en Mariska van Heijster met als doel om de mythe van Feruna opnieuw onder de aandacht te brengen. Feruna is een vergeten Twentse Germaanse vruchtbaarheidsgodin. Zij is de godin van het ontstaan van leven, van het prille begin. De boeren rondom de Usseler Es bij Enschede aanbaden haar bij het planten van nieuwe gewassen. Zij deden dit, volgens het verhaal, boven op de es, op de plek waar al eeuwen een vlierstuik staat.  Feruna werd aanbeden in de lente en is hoedster van alles dat jong is.

Judith en Mariska organiseerden in 2008 samen een tentoonstelling met hedendaagse kunst over Twentse mythen en sagen. Voor Judith betekende deze expositie het begin van een fascinatie voor de godin Feruna, waarover haar oma haar verteld had, maar waar zij niets meer over terug kon vinden. Judith ontwierp een teken voor Feruna en liet dit teken op diverse plekken in de openbare ruimte in Enschede opduiken. Zij wilde onderzoeken of het op deze manier mogelijk was om de mythe opnieuw te laten opleven. De conclusie die Judith na afloop van haar onderzoek in 2008 moest trekken was dat het zonder het betrekken van media, maar alleen door de verspreiding van een teken in de fysieke wereld, niet goed mogelijk bleek te zijn om de mythe te laten herleven.

Vervolgens is het even stil gebleven aan het Feruna front, mede door de geboortes van de dochters van Judith en Mariska in het daarop volgende jaar (of hier sprake is van toeval laten we aan u over). Maar de betrokkenheid bij de streekcultuur van Twente bleef. Tijdens de kunstroute Losser Overdinkel in mei van dit jaar heeft Judith daarom de draad van haar Feruna project weer opgepakt. Haar teken van Feruna was op diverse locaties langs de route te zien.

Maar Judith’s bedoeling is niet om uitsluitend hier en daar, bij wijze van kunstproject, een landschap op te leuken met tekens van Feruna. Ze wil de mythe van Feruna in ere herstellen en zich ervoor inzetten dat de mythe weer bekend wordt onder de mensen in deze streek. Daarom richtten Mariska en Judith onlangs Het Feruna Genootschap op.

Het Feruna Genootschap opent deze week een weblog www.feruna.nl. Op dit blog zal verslag worden gedaan van acties van het genootschap. Ook zal het genootschap zich bezig gaan houden met onderzoek naar verhalen, informatie en feiten over Feruna. Mochten er nieuwe dingen aan het licht komen, dan zal dit ook op het blog worden gepubliceerd.

Vanaf a.s. zondag, tijdens Kunst in het Volkspark, is mogelijk om lid te worden van Het Feruna Genootschap. Lid worden kan d.m.v. de aanschaf van een object, bijvoorbeeld een koffiekopje, met het teken van Feruna erop. Doordat nieuwe leden van het genootschap kennis nemen van de mythe van Feruna en een object met het teken van Feruna erop mee naar huis nemen dragen zij bij aan het levend houden van de herinnering aan Feruna. Bovendien ontvangen nieuwe leden een certificaat als bewijs van lidmaatschap. Naast de objecten met het Feruna teken exposeert Judith Schepers haar tekeningen in het Volkspark.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: